Monday, 19 November 2012

Pertandingan mewarnanya yang pertama....


Mama dilantik sebagai urusetia atau ajk hari keluarga ofis mama ( urusetia la sangattt...mata kat atas tangan kat dada...).Ada la dua tiga program yang akan dibuat. Tapi yang penting, mama ditugaskan untuk uruskan acara pertandingan mewarna. Ok , bestnya bila dapat uruskan kanak-kanak. Mama dapat bayangkan yang indah saja bila dikelilingi budak-budak. Sangat meriah dan happy ok. Ada chance jugak mama nak bawak Kayra jumpa rakan sebaya di luar ruang lingkup Kayra (Maksud mama kawan-kawan selain kawan kindy dan saudara-mara).
Mama nak Kayra belajar berkawan ok. Belajar tentang makna sharing is caring.
Pada mulanya masa mama cakap kat papa mama nak Kayra join colour contest tu memang papa tak bagi sebab papa pun tak dapat join. Sampai malam yang sepatutnya tu pun nyaris-nyaris Kayra tak dapat join tapi akhirnya dapat jugak Kayra  bila papa hantar di saat-saat akhir.
Happynya Kayra malam tu memang mama nampak sangat-sangat. Kayra bukan pemalu tapi sangat aktif dan keletah. Anak sapa la tu...?


Untu kategori umur Kayra, dikehendaki mewarnakan gambar ini dengan menggunakan pencil colour atau crayon yang dibawa sendiri. (abaikan jejari kaki siapa lah itu...)


Sudah separuh siap. Walaupun kepak ayam berlainan warna. Begitu jugak kaki ayam tu. Sempat jugak bertanya mama ' mana tangan ayam ? ' oh  ! Anakku sayang....


Sampai tertonggeng-tonggeng anak mama tekun mewarna.


Ok dah siap. Nasib baik tak ada aerial tv kat kepala ayam tu...Kayra kan suka tambah-tambah...


Yey, ada photographer tangkap gambar kita...


Pengadil dah pilih pemenang. So, selaku ajk...mama salin balik nama pemenang. Sambil pegang lollipop...


Dah settle kat dalam, kita keluar pulak.


Makanan banyak tapi Kayra takmau makan pulak....


Semua orang tengah makan tapi Kayra tak mau makan...rugi betul...


Acara sukaneka tengah berlansung.


Makanan yang dijamu. Sederhana tapi sedap...


Kita jadi sasaran lensa kamera lagi....


Dan lagi....  :)


Tibalah masa yang dinantikan....


Akhinya tiba giliran Kayra....


Tersipu-sipu Kayra. Tak pasti la mama kenapa Kayra begitu, mungkin malu atau terkejut...


Walaupun cuma hadiah saguhati (Kayra tak dapat apa-apa nombor pun...hehehe) Tapi Kayra sangat happy.


Mama pun happy dapat cabutan bertuah jugak tau....


Masa kat rumah memang tak sabar-sabar Kayra nak susun hadiah yang Kayra dapat. Memang bawak tidur lah malam tu....



Masa papa jemput Kayra malam tu memang tak sabar-sabar Kayra nak tunjuk kat papa apa yang Kayra dapat. Nampak saja kereta, Kayra sorok hadiah yang dapat tu kat belakang badan pastu bila dah dekat papa Kayra tunjuk sambil cakap 'i got this....' Papa pura-pura terkejut. Dan kita kita ketawa sama-sama...

Malam tu mama sedar, kadang-kadang benda kecil, nampak sangat-sangat besar di mata kanak-kanak. Benda murah pun nampak sangat bernilai. Kegembiraan sangat terpancar di jiwa murni mereka.

Apapun, mama sangat bangga dengan Kayra malam tu sebab Kayra sangat baik dan behave...  :)

1 comment:

  1. biarkan anak-anak membesar ikut perkembangan umurnya.... hihihi seronok kan...

    ReplyDelete