Friday, 10 November 2017

Bandung yukk...Day 4...20 Mac 2017




Assalamualaikum...

Ini hari keempat kan, dah empat hari rupanya kita kat Bandung ni. Macam dah lama je kat sini, macam kat tempat sendiri je. Hahahaha...



Kita mulakan gambar pagi keempat dengan gambar kita bertiga di meja makan sarapan pagi. Tak ada masalah dengan sarapan pagi di bandung sebab kita makan je apa yang terhidang. Anak-anak mama ok sebab ada nasi putih dengan ayam. Masakan ayam tu macam ayam masak kicap kat Malaysia, cuma manis sikit untuk mama tapi untuk anak-anak mama, no hal la.




Hari ni kita cadang nak shopping jugak sikit-sikit. So kita ke pasar baru. Mama tak la rasa nak membeli sangat sebab mama dah beli kain kat de fashion kan hari tu tapi nak la jugak jalan-jalan cuci mata. Di luar pengetahuan papa dan mama rupa-rupanya syarikat supir yang kita sewa ni ada menyediakan seorang pembantu untuk bawak kita berjalan di seluruh tempat dalam Bangunan Pasar Baru ni, dan dia juga akan tolong kita pegang barang-barang yang dibeli. Tapi mama seriously rimas la kalau ada orang yang ikut-ikut kita .





ok ini kedai yang kita singgah lama sikit sebab papa nak beli souvenir kat kawan-kawan dia. Lepas settle kat sini kita terus keluar dari pasar Baru sebab rimas  dan malas dah nak kepung-kepung anak-anak mama.




Destinasi kedua kita pi Trans Studio, Trans studio adalah taman Tema ke apa kita tak tau sangat sebab kita tak masuk pun dalam tu, kita tengok-tengok saja sebab papa cakap Audra kecik lagi, kalau masukpun apa sangat yang dia boleh main, so hari tu kita berjalan je dalam tu. Sebenarnya kita pun tak ada idea macammana Trans studio ini sebenarnya, kita main redah je. Bila masuk dalam baru tau,oooo inilah Trans Studio...




Dari luaq kita nampak ni. Kayra terus jerit, takmau naik, takmau naik. Apa la kakak ni, rileks la, jangan tunjuk sangat ketakutan tu sebab kita semua pun penakut. Ala, kita bukan nak naik pun, buat penat je jerit-jerit takut. Tapi sebenarnya nampak macam best la  bagi orang yang berani dan sukakan cabaran. Untuk mama, tak payah la nak cabar, mama masih sayang nyawa mama ni, bukan mama takut jatuh, tapi mama boleh mati kejung kat atas tu kecut perut.





oooo....lepas tengok map ni baru la kita dapat gambaran sebenar. Takpa, next trip kita explore habis habisan. Moga kita dibagi lagi kesempatan untuk datang kesini. Moga masa tu anak-anak mama dan besar dan cerdik sikit la, dah boleh kontrol Audra. Dan kakak masa tu dah berani sikit. 





Cantik dan besar tempat ni. Macam indoor theme park. Tapi takla sebesar Anchol. Audra tak pernah pi Anchol lagi, next trip mungkin papa boleh fikirkan untuk bawak kita pi Jakarta pulak lepas ni sebab Audra tak pernah pergi Tanah Abang Anchol lagi. Hehehehe....




Kita bagi depa main-main sat kat Playground dalam tu. Bayar dalam berapa seratus rupiah ke berapa ntah. Tak ingat. maklumlah dah lama. Dalam setengah jam kat dalam tu, sempat la jugak si audra kena tolak dengan mana ntah budak Indonesia. Biasa la budak-budak. Tak da la mama nak marah ke apa, mungkin tu cara dia nak berkawan.




Dah penat main, kita makan la aiskrim sekejap.Beli satu cukup la lepas tu share. Kakak pegang, kalau bagi si adik, alamat comotla baju tu. Dah la dalam tu sejuk, makan plak aiskrim, dah rasa nak menggeletar mama rasa.




So ini gambar kat luar sebelum balik. Besar Trans Studio ni, sekerat hari rasanya tak cukup, next trip kalau pi kena satu hari kat dalam ni. Kalau bukan kita pi pun, kalau orang lain pun sama, memang kena sehari. Ini cara indoor game, kalau outdoor macam Anchol kat Jakarta sana, sehari pun tak tentu cukup. Sebab tu kita suka Indonesia, sebab semuanya ada. Permandangan, budaya, kesenian, theme park semua ada....





ok, next stop is Jalan asia Afrika. Kita bergambar dulu dengan dinding ni. Cantik muralnya.





Melalui lorong ini dan menemui quote indah ini. Dan-dan mama rasa jiwa-jiwa pulak...






Gambar sekitar Jalan Asia Afrika. Ada banyak jugak hantu berkeliaran. Pastu ada bekas duit, kalau nak depa buat action menakutkan ke pastu sebagai tanda penghargaan kita bagi la sikit rupiah untuk say thanks. Depa bukan mintak sedekah tau, depa buat kerja. Kerja halal. Tak paksa pun sebenarnya. Tapi ye la kan, sebagai ganjaran sebab menghiburkan kita. Macam karya seni :) Tapi unik la tempat ni, lain sikit....




Banyak jugak hantu-hantu kat situ. Ni semua kat seberang jalan, papa yang snap. kita ada kat seberang sini sebab kakak takut hantu, so tak payah. Yang si adik ' nak hantu' 'nak hantu'....kakak plak 'kakak takut mama' 'kakak takut'...Yang si hantu tinggi lampai tu pulak dok lambai-lambai dia... hahahaha...




Ini bukan kategori hantu, so berani lah dia sekejap. Tapi please jangan sentuh, nanti meraung jugak kat situ. Inipun mama paksa senyum. Tapi tak menggerunkan ok la...





Tak jauh dari Jalan Asia-Afrika, ada Masjid Raya Bandung. Kat situ ada padang rumput sintetik yang besar, kita lepak-lepak sekejap. Bukan kita saja tau. Ramai. Lebih kurang 200 orang menyertai kita. Hahahaha.....




Melompat lah kau, berguling lah kau anak-anakku. Suka hati. Tapi nak masuk duduk dalam padang kasut kena letak luar atau masuk dalam plastik. Tapi kita takda plastik, kita lepak je tepi kasut kita. Hihihi. Takut hilang, nanti takut alamatnya balik tak berkasutlah kita....




Suasana redup sebab hari nak hujan, tak lama pun kita lepas sebab hujan. Mula-mula rintik main-main je, lepas tu mulalah rintik sungguh-sungguh. Sebelum hujan tu bersungguh-sungguh betul turun ,baik kita belah. Tapi serius cantik dan padang ni dibuat pun serius bijak, sambil tunggu masuk waktu, boleh lepak la sekejap. Idea tu idea, kita jangan rigid sangat dengan agama, itu tak bole ini tak boleh, kita kena buat sesuatu untuk dekatkan orang dengan masjid, ha sekarang, kau suka sangat melepak kan, suka sangat padang bola kan, kat lepak depan masjid, main depan masjid, azan je masuk dalam sekejap. Jadi ustajah pulak mama....




Perut kita dah lapar. Eh baru sedar dari pagi tak makan. Mama papa je la tak makan tapi anak-anak mama ada makan jajan dan milo yang mama bawak. Cuma Audra je la tak minum susu kerap macam selalu. Tapi ok je dia. Steady je. Anak-anak mama mudah adapt dengan persekitaran. Good anak-anak mama. 
Tapi papamama dah lapaq. Kena makan ni. Papa mintak supir bawakkan kita pi kedai nasi padang sebab dah empat hari kat sini kita tak makan nasi padang lagi. Tapi kedai nasi padang kat Bandung tak banyak ya. Sebab kat sini banyak makanan sunda. tapi still ada kedai nasi padang. Contohnya Kedai Nasi Padang Sederhana ni. Tapi apa ntah silapnya, mama rasa macam kureng sikit rasanya. Macam lagi sedap makanan sunda pulak. Tapi no hal la. Kita dah biasa dengan makanan Indonesia.
So macam kebiasaan restoran nasi padang yang lain, memang akan ada lambakan lauk atas meja, kita cuma ambik yang kita nak makan sahaja. Dan biasa jugak, makanan padang mahal sikit. Lagi mahal daripada makanan sunda. Mama  rasa la kan. Ikut pengalaman kita kat bandung selama empat hari kat sini.




Bandung hujan...
Perut pun dah kenyang. Kita teruskan hari-hari kita di sini. Mama nak round factory outlet lagi. Tengokla sikit-sikit lagi apa yang mama boleh beli. Kot-kot boleh tambah. Kot-kot ada lagi tak lengkap. Ada lagi tak puas hati ka. Hahaha. Sebenarnya mama tak beli apa pun lagi dah. Tapi iya la kan, window shopping ni boleh hilangkan stress tau. Penting tu orang lelaki kena tau.



Jalan Ir. H.Djuanda No. 105, Dago, Coblong, Lb. Siliwangi, Coblong, Kota Bandung, Jawa Barat 40132, Indonesia

Ha tu dia. alamat kiosk Murtabak Sanfrancisco. Kalau datang Bandung tak beli memang rugi la tak rasa sebab sedap bangat. Jangan bayangkan macam murtabak kat malaysia sebab dia lain sikit, macam pizza pun ada tapi rasa lain. Yang manis pun ada tai kta tak beli yang manis, kita beli yang asin. Tapi memang sedap. 
Mula-mula dah naik atas kereta tu mama dah cakap kat supir nak beli murtabak sanfrancisco, tapi supir kata jauh tapi lepas dua tiga saat lepas tu mama nampak, kiosk kecik murtabak sanfrancisco, apa lagi, supir tu kena stop la. 

Lepas beli murtabak, kita terus balik hotel. Balik awal sikit sebab papa ajak kita jalan kat deret kedai depan hotel kita. Rehat jap. Audra minum susu. Siap-siap keluar lagi.




Lobi hotel kita pada malam itu. Hotel biasa-biasa ja kita duduk kali ni. Next time kita upgrade sikit k papa...


Kita jalan kaki sampai Cihampelas walk. Sampai kat sana penat tercungap-cungap. Bagi je la depa main sat. (Asyik main ja depa ni). Nak makan mama dah tak lalu, nak shopping dah tak larat nak mandang. So kita jalan la balik pelan-pelan. 



Inilah Cihampelas walk. Takdak gambaq real sebab sepanjang perjalanan kesini papa gantung gopro kat leher je pastu gambaq goyang pastu nak screenshot pun gambaq ntah apa-apa. So kita pinjam gambaq google je la.



Kiri kanan banyak jugak factory outlet dan kedai-kedai macam ni. Macam yang mama cakap sebelum ni, mama dah tak lalu nak mandang, tak larat nak jalan dan tahan mata je ni, ngantuk.



Ini kalau siang nak gak mama masuk ni tapi apakan daya. Orang cakap dalam ni murah-murah sangat t shirt untuk budak-budak. Tapi mama dah beli berhelai-helai dah untuk depa. Tunggu next trip ok.


Tapi dalam larat tak larat tu kita kita singgah jugak mart 24 jam depa sebab mama nak beli kopi. Sedap kopi 3 in one depa ni. Mama cari gambaq takdak pulak. Nanti mama share.

Sebelum tidur sempat lagi mamaPapa makan murtabak Sanfrancisco tadi. Sedap la. Tak caya cuba try beli nanti.

Eh, sedar tak sedar dah habis cerita day 4 kan. Nanti mama share cerita day 5 k. Hari terakhir kita di Bandung. Till now, daaa........


xoxo



Tuesday, 10 October 2017

Bandung yukk....Day 3....20 Mac 2017




Entahla macammana nak cakap, mama malas sikit nak update blog sekarang. Banyak kerja jugak la. Upload gambaq lepas tu buat-buat lupa. So sekarang hari ketiga kan. sambung je lah cerita.  oh sebelum tu nak bagitau ja sebelum mama lupa. Sepatutnya rancangan/aktiviti kita hari ni kita buat pada hari kedua, tapi dah ada aral melintang pukang disebabkan beg kita yang tak sampai tu, terpaksa lah kita tangguh ke hari ni. Yela, tunggu beg saja dah makan sekerat hari, rugi ja nak jalan jauh, makan masa punya hal pasai beg.
Hari tu kita bangun awai, siap awai dan pakai baju daripada beg kita yang tertinggal tu :)
So rancangannya kita nak la pusing-pusing ke arah Lembang. Lembang tu kawasan tanah tinggi kat Bandung. Lebih kurang macam Cameron Highlands. Tapi mama rasa kawasannya lagi luas kot. Best. Tapi kita kesuntukan masa, kita tak dapat nak pi kesemua tempat menarik kat Lembang, so kita pilih-pilih yang mana terbaik je la. Rugi jugak kalau ke bandung tak pi kawasan gunung berapi, tapi takpa la next trip kita pi Kawan Putih dengan Tangkuban Perahu ok.



Ini tempat pertama yang kita pi Hari ni kita pi Farmhouse dulu na. Park je kereta , kita turun dan papa terus beli tiket. Tiket tu kita boleh tukar dengan susu segar atau sosej. Kita ambik susu je lah. Tengok tu kakak dok kepit je patung marsha dia.


Kita lepak dululah, cuba habiskan susu tu dulu. kalau boleh habis. Sebab audra tu nak pegang sendiri bekas susu tu, mama risau takut tumpah.


Lambatnya lahai nak habiskan susu tu. 


mata audra lebam kesan daripada terjatuh tangga masa sebelum kita terbang ke bandung tempohari. Syukur sebab tak ada cedera yang serius. Runsing mama tau Audra...



Tidak la dinamakan farmhouse kalau takda binatang-binatang kan?  Apa barang tengok-tengok kat luar, ha ni kita masuk ke dalam terus. No fear ok. Saya cucu penternak kambing ok. Setakat kambing belaan ni apa lah sangat....


anje boleh pegang and usap-usap kepala kambing tu okeh, tak takut sikit pun okeh... Kakak mana? kakak hanya mampu melihat dari luar kandang, penakut nau...



Setelah beberapa detik kat dalam tu. Kita keluaq. Itupun jenuh pujuk. Dia ingat nak tidur semalaman kat dalam tu kot. Sayang nau kat kambing-kambing tu...



Ok kakak ambik juga gambaq dengan binatang. Binatang comel-comel manja ja dia berani. So menjadilah gambar ini, kakak dengan rabbit.

Gambaq family hari ni dengan patung rabbit. Nasib ada orang baik tolong ambikkan.


lagi gambar-gambar kat situ. Best. Macam biasa, si kakak memang tak mau dekat la binatang-binatang situ. Adik steady ja.


rumah hobbit


ini rumah hamster



ini taman kat atas. melaui kedai cenderamata akan jumpa taman yang luas kat atas.


Latarbelakang rumah-rumah kat bawah sana.


taman dengan bunga-bunga segar, sangat canti. Puas la depa dok lari-lari dalam tu.


ini kat dalam bangunan , macam hall besar ada sikit ruang kat sudut tempat makeup dan sesiapa yang nak sewa baju dutch untuk bergambar.


kakak dan anje


gambar keluarga kat farmhouse Lembang


Gambar keluarga lagi


tempat cantik, udara segar, apa lagi yang kita nakkk....syukurlah...



Ini tempat kedua kita pergi hari ni. Grafika Cikole. Macam hutan simpan je. Hutan pokok pain ke pokok apa ntah. Cantik sangat. Mama paling takleh moveon dengan tempat ni. Orang lain yang pi mungkin kata tak ada apa-apa tapi pada mama cantik sangat....



letak gambar cantum-cantum dulu.


Rasa macam dalam set filem. Entah kenapa mama rasa teringat filem my heart...


ada dwarf jugak, so seronok la depa...


alololo kakak melayan adik...



Tidak ketinggalan juga ibu dan bapa mereka...


ini kat bawah...


ini plak kat atas sebelah kiri



Ini kat laluan nak naik ke sebelah kanan (faham-faham sendiri je la...)


ini kat atas sebelah kanan


ini kat atas sebelah kiri ada chalet-chalet kalau ada yang nak menginap kat sini.


ini kat bawah


penghujung laluan naik ke atas sebelah kiri...



cantik betul permandangan...tak boleh lupa lagi ni...



oh ini lah luwak. Comel rupanya kamu ni. Jom balik rumah kita nak ?
Musang ni  dipanggil luwak. Pernah dengar kan pasal kopi luwak.  Biji kopi atas pokok musang ni akan makan, lepas tu dia membuang aka pas motion lepas tu biji-biji kopi tu akan diambil untuk dijadikan kopi untuk diminum. Kopi ni difatwakan halal oleh  Majlis ulama Indonesia. Ramai je orang yang minum kopi luwak. Tapi kita tak minum. Kedai kopi  yang ada luwak ni kita singgah lepas grafika cikole. Memang tak bercadang nak membeli kopi so kita singgah-singgah je la main-main dengan musang sat.


Papa tak pegang tapi papa bagi dia main atas bahu terus. kikikiki...


Kita tak lama pun kat situ sebab kita nak pi satu lagi tempat. Pengisian penuh bila mai Bandung ni. Asalkan anak-anak semua happy. Hari ni sehari untuk depa ja. Takda shopping-shopping siang hari. Semua yang kita pi hari ni semua boleh lari-lari tapi dengan pengawasan la.
So, next stop is Floating Market Lembang. Luas cantik dan bersih. 


Bergambar dulu kat depan, gambaq tak cantik, dapat sekerat saja  sign belakang tu sebab mama crop orang kat sebelah tu. Audra menangis sebab dia nak lari-lari. Mana boleh, mestilah bergambar dulu.


sama macam kat farmhouse tadi, beli tiket dapan kupon lepas tu boleh tukar dengan air. Kita ada 3 kupon, dapat la 3 cawan air.


Duduk sekejap minum ok.


Semua tempat cantik, semua tempat rasa nak ambik gambaq. Suruh ja anak mama yang sulung ni posing, dia memang jarang tolak punya.



 cantik kan? Ikan pun besar-besar. Mama memang tak boleh lepas pegang Audra sebab mama risau dia terjun masuk dalam tu.



Bila jauh sikit dari air barulah mama berani nak lepas tangan dia. So berlari-larilah dia kesana sini.



gerai makan kebanyakannya dijual atas bot tapi ada jugak gerai-gerai atas darat macam gerai-gerai ni. Time ni la banyak nau slime, puas la memujuk si kakak supaya tak membeli lagi.


Lepas tu kita naik bot keliling tasik. Papa naik dengan kayra, mama dengan Audra.

So happy kakak


Tengah panas seronok la bergambar. 


Lepas turun dari bot kita rasa lapar plak



Kita duduk dulu sementara tunggu papa pi tukar duit kepada token. Kat sini nak beli kena guna token. Tapi tak boleh tukar banyak-banyak sebab kalau tak habis guna tak boleh tukar balik kepada rupiah. So kalau kesini, kena decide dulu nak makan apa lepas tu baru tukar token.



ini sate sapi. Sedapnya...recommended...papa tak bagi makan banyak sangat sebab satgi kita nak pi makan yang proper sikit. So kita cuma makan sate ni je dua bekas dengan air...



Lepas makan hujan turun renyai-renyai. Mama sikit cuak, ye lah jauh-jauh kita mai hujan pulak. tapi nasib baik lepas tu berenti sat, so kita bagi kakak try flying fox. Sangat enjoy dia. Tapi sekali je sebab kita nak rush jugak, cuaca jugak satu hal. Nanti takut tak sempat pulak nak explore lagi floating market Lembang ni.



tadi layankan kakak, sekarang time adik pulak...



Taman arnab
 masih dalam kawasan floating market. Kita tiba di satu kawasan dimana terdapatnya taman kecil. Masuk kena bayar . Tempat ni kita panggil apa ek? Mama lupa.



Ruang kecik je. Tapi anak-anak mama happy. 


Bila kita masuk dalam ni, sebiji keretapi akan bergerak, jadi kita semua ikut keretapi ni bergerak ikut laluannya , sambil-sambil tu kita dapatlah tengok permandangan dan lanskap di kawasan keretapi tu. Rumah-rumah kecil, kampung-kampung yang keretapi tu lalu, sungai, jambatan dan lain-lain lagi. Apa yang mama dapat katakan, kita akan asyik melihat.



Ini antara figure-figure yang sempat mama snap. Sebenarnya banyak, tapi tak sempatlah. Keretapi tu akan akan lalu di beberapa stesyen, kawasan perumahan, kampung, sungai, denai, ladang dan macam-macam lagi. Masa kita kat dalam tu, ada satu group lagi masuk, kita tengok, ada sebuah lagi keretapi digerakkan dan satu lagi bila kita dah dekat nak keluar. Maknanya kita sempat tengok 3 buah keretapi dalam tu. 

Keluar dari situ hujan pulak. Hujan tak kisahlah tapi sejuk tu yang tak tahan. Dah la kita ada audra. Buatnya dia demam ke. Tu belum lagi cerita kakak kayra yang berlari-lari nak beli slime. Kat negara orang dia boleh buat berani sendiri. Risau mama. Dah dekat pintu keluar hujan menderu turun. Berlari-lari kita cari tempat berteduh. Nasib baik sekejap ja.
Walauapapun terjadi kita mesti cepat-cepat keluaq sebab mama laparrr bangat.

Destinasi kita yang seterusnya adalah...
'KAMPUNG DAUN'
Tempat makan kena letak huruf besaq, sebab penting...hahahaha
Kampung Daun ni macam resort ada anak sungai, air terjun, di sepanjang laluan ada bangsal-bangsal kecik untuk dijadikan tempat makan privasi setiap pelanggan. Ikutla kalau ramai ahli rombongan, ambikla bangsal yang besar sikit. Suasana sejuk nyaman mungkin sebab baru lepas hujan dan jugak rasanya memang macam tu, suasana hutan. ada jugak gerai rasanya kalau bukan sebab hujan ada ja orang berniaga. 



Ni ja gambaq sebelum yang mama sempat snap. Ye lah, perut lapaq kan ....susah hati, kalau perut kenyang barulah senang hati...So kalau lapaq memang takdak mood nak bergambar.



Mula-mula masuk kita akan cari dulu kat mana tempat yang kita nak duduk. Tempatnya macam bangsal atau pondok atau balai ke apa nama mama tak tau. Buku menu dah ada tersedia. Lepas tu kita pukul macam beduk ka apa ntah untuk panggil orang ambik order.


Ha kau, semua ni kita order dan satu lagi tambahan fries Audra tapi mama tak snap pulak. nasi timbel, sedapnya bila ingat balik.



Sebelum mama lupa, kat pondok ni ada meja untuk kita makan bersila, ada bantal-bantal untuk kita berehat santai dengan penuh istirehat dan bergaya. (pulakkkk....)
Si anje Audra senang je makannya. Mama letak fries depan dia, yang tu je dia makan. Tapi sebelum tu memang dia dah habiskan susu sebotol la. Sos fries tu pedas, sekali tu dia cicah fries dalam sos tu, menangis dia. Ha tu la, nak cuba sangat...



So sekarang barulah kenyang perut senang hati.  Dapatlah kita bergambar dengan gembira sekali...



Permandangan di dalam kampung Daun pada waktu malam. Indah bukan, dengan lampunya, dengan pokok-pokok, sangat berbeza. Sekarang pun mama masih teringat-ingat suasana di sana. Rasa macam jauh pulak perjalanan dari pondok tempat kita bersantai makan tu nak ke Kaunter pembayaran. Harga makanan tak la murah sangat tapi pengalaman makan di tempat yang indah itu sangat tak dapat kita lupakan.



Hahaha...barulah ada gambaq papa. Suasana masa ni sejuk dingin dengan bunyi cengkerik dan katak merata-rata. Kampung Daun, nanti lagi sekali berkunjung ke Bandung, insyaAllah kami singgah lagi...




Sorry ye anak-anak. Dah bagitaukan hari ni untuk anak-anak mama je, no shopping, tapi mama tak mampu nakkk. Dugaan factory outlet di Kota Bandung ni amat menggugat keimanan mama. Balik dari Kampung daun, lepas mama makan, mama rasa kekuatan mama sudah kembali pulih, bateri bagai sudah di charge. So kita singgahla sebentar Rumah Mode. Sementara mama menjamu mata, papa jagakan Audra, Kakak Kayra temankan mama pilih baju. Cantik-cantik baju kat sini. Dapat je sehelai dua, kita keluar. Mama tangkap gambar kamu berdua ye... :)




Papa dah tak tahan sabar, dah malas menunggu. Makanya papa pergi mencari supir kita yang tadinya entah dimana. Anak-anak terserah mama, layankan sekejap mereka melihat ikan, nyaris-nyaris Audra terjun nak tangkap ikan kat dalam kolam itu. MasyaAllah anak ku....
Tunggu punya tunggu sedar-sedar kereta supir dah ada kat sebelah kita dengan muka papa yang mencuka. Dugaan untuk kita... :)
Masa untuk balik, bukan sebab penat sangat tapi sebab pintu Kedai Rumah Mode dah tutup. 
.
.
.
.
.
 Selesailah sudah cerita hari ketiga di Bandung setelah berbulan di dalam draft. Puas perah otak nak remind balik semua. InsyaAllah esok mama taip cerita hari ke empat pulak...Sama-sama lah kita doakan...hahahaha



xoxoxoxo