Sunday, 6 December 2015

Jun 2015



yeeehaaaa...
 Cerita bulan enam 2015. Ok kita teruskan lagi. Mama masih dalam pantang. Dah balik duduk rumah kita pun, tapi rutin untuk check kuning Audra masih diteruskan.

seminggu dua tiga kali mamaPapa bawak audra cucuk kaki ambik darah. Tak sampai hati tengok. Tapi apa nak buat. Kalau tak ambil darah tak dapat pulak doktor nak pantau tahap kekuningan Audra.


Audra ni kuning sampai seulan umurnya. Sampai satu tahap tu kena ambil sample darah dan air kencing la kat Hospital Sungai Bakap. Resultnya dua minggu lagi lepas tu. 


Lega akhirnya Audra dah bebas dari kekuningan. Lepas jumpa doktor tu, Audra bukan Yellow Baby lagi.

13/6/2015 kita cukur rambut Audra. Sekarang Audra dah botak. daripada yellow baby kepada skinhead baby. Apapun kamu tetap comel sayang...
Yang cukur rambut Audra, mama jemput Cik Nah. Cik Nah ni tinggal kat Relau Kedah, dulu dia cleaner kat pejabat mama.

Baby No 2 yang dah botak


Tengahhari tu Wan dengan tok mai melawat Audra. Cucu ke 22 depa.

Yang bawah ni pulak gambaq suka-suka Kayra dengan Audra yang mama tangkap. Sweet sweet gitu.

Kakaknya sangat sayang adiknya...


Permulaan yang bagus, boleh tidur sebelah-sebelah. Besaq esok jangan bergaduh, kalau bergaduh siap....



Ok, settle cerita Jun 2015. All about Audra...

Saturday, 5 December 2015

Mei 2015



Bulan mei 2015, bulan yang kita semua tunggu-tunggu. Bulan kasih sayang untuk kita.  Bulan ni kita tak lagi bertiga, kita dah berempat. Mama dah cerita tentang kelahiran Baby Audra kita, ada lagi yang mama tak ceritakan. Boleh mama mulakan sekarang ???

 Ini mama dapat hadiah daripada kakak Kayra lepas mama keluar daripada operation room. Boleh pulak kakak silap eja 'and'....    :)

I LOVE U KAKAK KAYRA


Nampak tu nanje-nanje kita. montel kan ?  3.85kg berat Audra. Nasib baik caesar. Ini gambaq kat wad kanak-kanak ni. Disebalik tingkap kaca. papa snapkan.


 Gambar ni bertarikh 17 Mei 2016 iaitu hari mama nak keluaq wad. Tengah siap-siap, Audra kat wad baby lagi.


 18 Mei 2015
Jururawat desa mai melawat mama kat rumah Tok Honey. Katanya Audra macam nampak kuning. Kena bawak pi klinik desa. So mama dan papa bawak Audra pi Klinik desa kat kg Expo, confirm jaundis, kena warded. Audra warded kat Hospital Taiping. Mama pun kena tunggu sekali. Sedih tau, mama dalam pantang kena dok jaga audra kat sana. Lenguh pinggang-pinggang sebab asyik kena duduk ja. Walaupun ada disediakan katil untuk mama, tapi mama tak sampai hati nak tinggalkan Audra sorang-sorang kat bawah lampu. Audra pulak menangis je sebab tak selesa. Susu badan mama pulak tak banyak, lapar agaknya audra. Nurse pulak tak benarkan mama bagi susu formula kecuali depa sendiri bagi. 

Duduk satu malam, esoknya keluar. Hari-hari Audra kena check kuning bila keluar. tapi esok tu tak check kenapa ntah. Next day tu, check lagi, kuning tinggi lagi....

 21 mei 2015
Sekali lagi baby no 2 kena warded. Jaundis. Kuning tinggi sangat. Susahnya hati mama nak oi. Dengan kakak periksa penggal time tu, papa lak berulang dari Taiping Parit Buntar. Oh ya, mama lupa bagitau, masa tu kita dok Taiping lagi lepas keluar hospital hari tu ingat nak tinggal la denga tok Honey sekejap dalam seminggu lepas tu mama cadang nak berpantang kat rumah kita je. tapi apa nak buat, sekejap je la duduk rumah tok Honey pun sebab Audra ni keluar masuk hospital pulak sebab jaundis.


Nak jugak-jugak si kakak pangku Audra. Sayang sangat adiknya. Lama dah kakak Kayra jadi anak tunggal, akhirnya, dapat jugak dia adik. Kedua-duanya mama sayang.


Ni plak turn papa pangku Audra. Lembut lagi dia, baru sebulan umurnya. Masa ni kita dah balik rumah kita. yey....


Audra with mama. Omei sangat kamu nenanja mama...


Hari-hari mama telan sebanyak ini ubat untuk sessi tengahhari. Nak muntah rasa, mama paling tak suka makan pil, tapi apa nak buat, kalau nak sihat, kenalah makan...



settle cerita untuk mei 2015. Ada 7 bulan lagi entry untuk lengkapkan cerita setahun.
Huh..letih rasa...





xoxoxox

Friday, 4 December 2015

April 2015


Cerita April 2015

Hahaha.... mama memang nak kampoi habis cerita 2015 yang mana tertinggal. Usia kandungan masa tu dah lapan bulan. So masa tu memang mama dah super tak larat. Yang mana mama ingat je lah ye.


4.4.2015
Basikal Kayra. Papa belikan Kayra basikal baru. Sangat lawa. Dua bulan survey je pun. Banyak kedai papa pi. Last-last warna ni yang dipilih. Mama suka warna ni. Gambar ni ambik kat satu taman kat kulim Hi Tech. Itu lah kali pertama kayra naik basikal tu lepas tu papa simpan je kat dalam stor tak keluar-keluar lagi. Kata papa, bila baby dah ada baru Kayra naik lagi. Harap-harap lepas ni kita ada lah masa nak bawak Kakak naik basikalnya lagi.


11.4.2015
Family mama sepakat nak buat kenduri kat rumah wan, kenduri arwah dan doa selamat jugak. lama tak buat kenduri kan, lagipun wan dah lama berniat nak buat kenduri nak sembelih kambing ternakan wan. So, kita buat lah jugak walaupun wan tak sihat lagi.


Panggil katering je sebab tak larat la nak handle kalau gotong royong, lagipun masing-masing kerja kan. Tak apa lah matlamat asalnya nak menjamu dan berdoa, so katering pun tak jadilah masalah sangat.


Kita harap lepas ni wan sihatlah macam dulu. Boleh lah berjalan sana sini. Harapan kita dalam kenduri ni agar doa kita untuk orang tersayang yang telah tinggalkan kita sampai la hendaknya...



xoxoxo


Thursday, 3 December 2015

March 2015 - Wan


22.3.2015

Kita temankan wan ke Sessi fisioterapi di Hospital Sik. Kita doakan wan cepat sembuh. Kita semua sayangkan Wan.

Biarlah gambar berbicara...




xoxoxo


Wednesday, 2 December 2015

Februari 2015....Sukan Pertama Kayra masa darjah satu...



26 Februari 2015 sukan pertama kayra masa darjah satu. Walaupun hanya acara bawa bola ping pong dalam sudu. Excited mama tidak terkira. Dah macam anak masuk sukan olimpik .  Hahahaha.    Sudah darjah satu kamu ya Kayra. Sekejap saja masa berlalu.

Kayra bersama kakak ira. Katanya acara sukan akan bermula pada jam 9.00 pagi. Pukul 9. 30 mama sampai tak start lagi.


Tak la berapa panas lagi. Tapi kesiaannya mama tengok anak mama kat tengah padang. Tapi setakat kesian je la sebab mama tengok dari tepi padang kayra bukan main seronok lagi dengan kawan-kawan.


Rumah merah, sekarang Kayra kat depan sekali, tunggu cikgu mai bagi instruction dan peraturan permainan.


Bukan main ramai cikgu. 


Dipindahkan kebahagian lain padang pulak. Dan Kayra pun dah bersedia nak lari tu.


Cik Kayra sedang beraksi. 


Ololololo  dah settle part Kayra. Giliran kayra Kayra pulak bagi sokongan kat kawan-kawan.


Tunggu kawan-kawan habis ye sayang. Nampak macam kamu tak kisah je kalah ke menang.


Bertiga di sudut padang. Acara kamu dah habis.

masih terdengar-dengar kamu menjerit "merah menang, merah menang", padahal team kamu kalah ye nak. Tak apalah, semangat kesukanan tu ada dah kira bagus dah tu...



Ok dah settle. Mama panggil kamu keluar padang dan minum milo sekejap. Eh lupa, papa pun ada hari tu.  So, lepas Kayra minum, mamapapa gerak balik ofis.



Nampak sangat mama ah kehabisan modal bercerita. maklumlah cerita dah lama. Tangguh-tangguh inilah akibatnya. Sampai bertemu di lain entry...  :)


xoxoxoxo

Tuesday, 1 December 2015

Cerita Januari 2015


Olek kerana banyak sangat cerita tertangguh, mama nak combine je la, mama yang sempat dan yang masih tak dipublish. Ini cerita bulan satu. Apa yang jadi bulan satu  2015 ye ? Kayra masuk darjah satu tapi cerita tu dah ada, sekolah tangguh kan masa tu sebab kes banjir ke apa time tu so macam lama la sikit cuti kan, kebetulan pulak 1 Januari birthday mama. Bila birthday mama, macam selalu-selalu papa mesti nak berbabeku ( time tu la nak barbeku pun...)


Kita ajak maksu sefamily join kita barbeku. Oh ya, papa nak try jugak periuk yang beli kat Danok itu hari, Disember 2014 mama dan papa pi Danok tinggalkan Kayra sekejap rumah mak anjang. Gambar- gambar yang atas tu setakat yang ada je maklumlah kau, dah setahun peristiwa ini berlaku.

Lepas barbeku kita tak terus balik rumah. Kita lepak Gurney Hotel barang semalam. Treat untuk birthday mama kata papa. Penatnya mama tak terkata, kejang habis kaki. masa tu pregnant dah lima bulan lebih dah.

 Kenapa Gurney Hotel ni best ? sebab ada pool yang besar dan macam water park sikit. seronok la mereka berdua berendam dalam tu. Kayra kan penakut sikit, layan je la si papa. Malamnya kita makan kat Hotel je sebab mama mana larat nak jalan-jalan sangat walaupun hati mama ni nak sangat nak makan nasi kandar line clear.

 Nah lagi gambaq ni. Peristiwa di Gurney Hotel.


Ini pulak cerita Lima haribulan satu. Projek mama dah siap...Yahooo !!!! Dah serah dah bulan dua belas 2014 bulan satu lak timbalan menteri melawat . YB Kamalanathan, datang nak tengok sekolah. Sekolah pertama dalam Seberang Perai Selatan ni yang pakai sistem IBS. Dua tahun penuh drama dan air mata nak siapkan sekolah ni. Berkorban apa saja, akhirnya siap juga...


Tapi dalam kegembiraan, kita dapat berita sedih juga. Wan diserang stroke, luluh hati mama. Sedih sangat, sebab tu tak sempat sangat nak buat cerita gembira di blog ni. Rasa tak sampai hati.  Apapun, hidup kita tetap kena kita teruskan ok. Moga Wan cepat sembuh.


xoxoxo

Thursday, 12 November 2015

Belanja satu...





Hei... mama memang nak update blog tau. Memang nak kongsi cerita kat sini tapi mama tak sempat la. Tak dan kata orang kedah. Tapi ni ha, mama belanja gambaq mama satu. Sementara nak tunggu papa bagi copy semua gambaq Kayra dengan audra untuk bahan entry baru, tatap la gambaq mama ni puas-puas. Hahahaha...

nah satu quote jugak untuk semua....


Biarlah hidup dalam realiti yang menggigit, daripada hidup dalam kepalsuan yang membuai.
                                                                                         - Saiful Nang



xoxoxoxo

Friday, 23 October 2015

Selamat ulangtahun anak pertamaku...




Selamat ulangtahun ke 7 anakku. Semoga menjadi kebanggaan mama dan papa. Ingat selalu, apapun yang terjadi, kasih kami terhadapmu tak akan pernah berubah.

Nur Kayra Salsabila yang lembut hati
Nur Kayra Salsabila yang mendengar kata
Nur Kayra Salsabila yang jarang mengecewakan
Nur Kayra Salsabila yang sangat istimewa
mama, papa dan Audra sangat sayangkan kamu...


xoxoxo

Tuesday, 13 October 2015

Yang Melahirkan Dan Yang Membesarkan...




 Wan dan tok kat rumah mak long.

Mama dalam mood rindu sebenarnya. Kita baru balik dari rumah wan sabtu dan ahad hari tu. Wan dan tok nampak tak sihat sangat. Sentiasa menanti-nanti anak-anak balik. Boleh dikatakan beselangseli seminggu sekali mak long ummi dan lain-lain balik hujung minggu bagi depa tak sunyi sangat. Ye lah, jemu jugak la wan dengan tok kat rumah. Wan kan dah takleh drive disebabkan stroke hari tu. Tapi Alhamdulillah syukur sangat-sangat sekarang wan dan dapat berjalan dah walaupun bertongkat. Seminggu sekali wan akan pi fisio, terima kasih kat mak lang, pak lang, pak long dan semua yang tolong bawakkan wan ke sessi teraphy. Kalau kebetulan sesiapa balik minggu tu, depa la bawak wan, kalau tak samada mak lang atau paklong. Terima kasih semua, kita buat semua ni sebab kita sayang kan ? Tapi self confidence wan sangatlah rendah, sampaikan kita semua risau. Harap-harap sakit wan cepatlah baik. Tok pulak makin kurus (dua-dua dah kurus sebenarnya).



Ini pulak gambar terbaru yang papa snap masa kita keluar makan bihun sup kat pendang masa balik hari tu. Tok cakap wan tak makan daging lagi sejak raya haji hari tu sebab takut tekanan darah naik tapi bila mama ajak, wan nak juga ikut sebab dah jemu duduk rumah, ingatkan ada la makannan lain, rupanya sup daging semata. Wan makan juga bihun sup sikit, apa lagi pagi tu check tekanan darah , naik banyak. Mama rasa bersalah sangat. Sorry ye Wan.

Rasa sedih masa kita nak gerak balik hari tu sebab tok tanya bila nak balik lagi? InsyaAllah kita balik lagi tok, jangan risau. Kayra dengan Audra sayang sangat wan dengan Tok. 


Sayang depa dan jenguklah depa selagi depa masih ada, jangan nanti menangis rindu tapi tak tau nak cari di mana...


xoxoxox

Tuesday, 22 September 2015

Cameroon Highlands 2015- bawak salsabilas jalan-jalan....



Huiiiii....tepis tangan kiri kanan, bersawang dah nih. Takleh buang sawang pakai penyapu dah ni, pakai kena vakuum terus... hahahaha...
Baby no 2 pun dah nak masuk 4 bulan dah. Dah banyak cerita kita dah miss. Ada gambar raya, nak buat jugak, tapi nanti mama belated je lah. Semangat nak cerita yang ni. Aah la, patut tunjuk gambar raya dulu sebab tu lah kali pertamanya kita in a proper way, proper attire bergambar sefamily berempat. Tapi tak apa lah. Mama buat entry ini lah dulu.
Hajat hati nak buat lah entry 'biar gambar berbicara' memang banyakpun gambaq, tapi tak syoklah pulak asyik-asyik gambaq, sikit-sikit gambaq walaupun gambar berlambak jugak ni. Tak tau dah mama nak tulis apa sebab dah hampir sebulan dah peristiwa ini berlaku.


Sesampainya  kat Cameroon Highlands, lepas singgah kat satu masjid tu untuk gosok gigi dan basuh muka serta sarapan sekejap, kita terus kesini, MARDI. Ambik mood dengan taman bunga kat sini. Lama dah tak kesini. 

Nyaman je suasana pagi di Cameroon Highlands. Rasa macam nak dok sini terus. Tapi kat sini jauh dari Penang camne tu ?


 Sepanjang di sini Audra tidoq ja dalam stroller. Sebab dia suka stroller kakak ni, sebab kesukaan inilah papa kena pertimbangkan untuk beli stroller baru untuk Audra kan ? Tu lapik alas tu macam tilam je lembutnya mama beli kat lazada. Sebab tu audra suka sebab boleh lying down empuk-empuk macam atas katil baby. Ok papa ? Fliplite Halford ok ? Hahahaha....


 Baby tak meragam, bolehla mama bergambar sepuasnya. Papa usung je kamera kesana kemari, apa lagi mama...

Rapat sangat dengan papa sekarang. Mama dah banyak uruskan adik pulak . Tapi kita tetep best friend forever kan ?



 Bersama kakak yang tiba-tiba saja dah jadi besar. Dulu masa tak ada adik, mama layan kayra macam baby sangat. Sekarang dah tak boleh dah.


 Taman rose. When Ros and rose meet.


 Gambaq dah la tak centre, tak tau focus point kat mana tapi tetap suka sangat gambar ni. Sebab ada tiga orang kesayangan mama.


 Lagi satu gambar. Suka. Baby Audra macam biasa, tidoq sebab setengah jam sebelum tu dia menangis nak susu, so mama bawak Audra pi lepak surau sat menyusu dia, lepas kenyang terus dia dibuai mimpi. Ya, baby Audra setakat ni breastfeed. Dulu dalam pantang je ada dua tiga kali bagi susu formula sebab susu mama tak ada.


Kayra suka strawberry cicah colat so papa belikan dia sambil-sambil tunggu mama menyusu Audra kat surau tu, pastu dah lama sangat sempat la depa bergambar. Eh silap, papa yang tangkap gambar Kayra.

 Pastu kan... kita pi Taman Agro Al-Mashoor kat Kampung Taman Sedia. Mama rasa macam nak makan scoon plak.


 Ha tu dia, setalam depa bagi. Scoon tu sebijik besaq sikit pada penumbuk Kayra. Dua cawan teh, mama takleh minum teh, papa belikan mama satu mug milo.


 Mama bersama dua Salsabila. Ada terselit bunga sekuntum kat telinga si Audra tu kerja kakaknya. Suka hati awak la sayang, adik awak, jangan bagi adik sakit sudah....


Alololo senyum pulak si Audra ni. Mata kiri tu bengkak sikit. Tak tahu kenapa dari semalam tu berair je matanya. Kawan-kawan mama cakap mama ada silap makan kot. Kot-kot mama ada termakan benda gatal ke, kadang-kadang mama lupa yang mama ni menyusu badan.


Tak tau dan tak ingat depa dua orang dok sembang apa. Ha tu la, lambat lagi nak buat entry. Yang mama tau lepas tu Kayra kena marah. Hmmmm....



Lepas makan makanan orang putih tu kita pi check in. Bala's chalet atau nama barunya Planters Country  Hotel. Tempat idaman mama ni. Walaupun ada orang kata menyeramkanlah apa la. Mama tak kira, mama nak duduk sini jugak.

Pastu masuk bilik tukar diapers Audra, mandikan dia sekejap, susukan lepas tu keluar balik. Sebelum keluar, papa order dinner malam nanti.

Masa mama mandikan Audra, sempat lagi papa keluar snap gambar . Ini kat garden depan Bala's Chalet.


Ini pulak gambar bilik yang kita duduk malam tu. Tu dia aih, gambaq toilet pun ada.


Selepas itu, tanpa melengah-lengahkan masa lagi. Kita keluaq pi ladang teh boh. Mama surrender awal lagi, mama tak mau naik sampai atas. Cukuplah bergambar kat bawah. 
Kakak Kayra. Papa bawak mai sini sebab nak tangkap gambar macam ni la, gambar posing serupa di tempat yang sama masa Kayra umur tiga tahun dulu. Gambar sebelum dan semasa mana ntah mama letak. Cari tak jumpa.


Tunggulah jugak mama dengan Audra tengah panas sebab papa nak dapatkan posing yang paling cun sekali. Nasib baiklah tak panas sangat. Cameroon lah katakan...





Balik Bala's Chalet nak la sekejap rehat-rehat tapi papa kata jangan la buang masa, mari lah tangkap gambar. Rehat2 sekejap tunaikan apa yang patut kita keluar bergambar sekeliling chalet. Kita mulakan dengan di dalam bangunan dulu. Ini dining room.


Ini ruang legar dimana tangga tu menuju ke bilik tingkat atas. Cantik gila, mama suka sangat.


Cantik kan susun atur dalaman. Rasa macammana ntah bila masuk sini. Macam best ja...



Alololo nanomei mama. 


Cintahati. Cinta yang terbahagi,  tapi sangat indah bila digabungkan. Mama sanggup buat apa saja untuk kamu berdua. Mama akan paksa papa juga buat apa saja untuk kamu berdua. Kikikiki....



Bila masa ntah depa tangkap gambaq ni. OOO wefie tak ajak mama n Audra ye...


Eh, ini gambar masa angkat barang lepas balik dari ladang teh sungai Palas tadi.


Ini gambar kat garden belakang


Ini pulak kat sign board tepi jalan.


Nak jugak-jugak pegang adik dia.

Kurus plak mama time. Sekarang dah gemuk balik, sekejap kurus sekejap gemuk alien ke apa....


Dinner kita malam tu. Candle light dinner berempat. kikikiki....


Makanna belum sampai tapi meja dah siap setup.



Makanan... terliur dah ni...


Banyak gambaq, nak senang compile ja semua. 

Malam tu kita semua tidur tak sedar diri sampai ke pagi. Walaupun sebelum tu papa dok kata seram...seram.. tapi tak seram pun mama rasa. Audra pun steady ja tidoq, takdak pun dia menangis apa. Orang kata baby kalau nampak benda yang menakutkan dia menangis pelik, tapi takda pun. Bukan apa sebab papa baca kat internet kononnya Balas chalet ni tempat yang menyeramkan tapi Alhamdulillah, ok ja semua. Audra ok, Kayra pun ok. Lega hati mak nak...

Keesokan harinya, kita bergambar lagi kat garden belakang. Next time mai Cameroon lagi dan kalau kalau ada rezeki menginap kat sini lagi , kita dok bilik belakang na papa...


Anak sulungku dengan anak patung memang tak dapat dipisahkan. Suka sungguh...

Audra Salsabila. Mata sepet sebelah, kenapa ntah. Dua hari sebelum tu macam berair je mata. Mama silap makan kot. Sorry ye baby nombor 2.


Kayra Salsabila yang dah mula patah gigi. Takpa, tak ada gigi pun mama tetap sayang. Nampak comot sikit, maklumla mama sekarang nak kena jaga dua anak, kalut. ( Amboih, orang yang anak lapan pun, terjaga je anak, macammana tu ? )


Gambar last kat garden belakang.


Lepas bergambar semua lebih kurang, masuk bilik siap-siap. Lepas settle semua papa uruskan checkout. Lapaq dah ni, kena cari nasi lemak nih...



Sebelum balik papa singgah beli sayur mayur semua. Mama n Audra tunggu dalam kereta sebab malas lah nak jalan, penat. Kereta park jauh sebab ramai sangat orang. Kakak Kayra je ikut papa.

Lepas beli sayur kita terus shoot ke Ipoh, singgah makan pastu terus shoot ke Taiping singgah rumah Tok Honey sat bagi sayur n strawberry. Tak berapa lama singgah sekejap je, balik rumah terus. Penat la kita sebab esok nak kerja pulak. Kakak nak ke sekolah. Baby tak apa lah boleh tidur je kat Taska.

Esok tu baru sempat masak. Makan malam je la pun yang ada masanya. Mama masak sayur campur dengan sayur-sayur cameroon. Best sangat kali ni sebab kita dapat beli baby carrot. Gambaq masakan tak tangkap pun. Sebab mama mana dan nak gambaq-gambaq dah sekarang ni, maklumlah anak dah dua.


Tu je lah nak cerita...


xoxoxoxoxo