Wednesday, 3 October 2012

Saintis Muda ke Pusat Sains Negara....

Dari sebuah tempat pertanian, kita ketempat yang berorentasikan teknologi pulak. kalau kat muzium padi kita terbuai-buai oleh perasaan, kat Pusat Sains ni pulak lain rasanya. Macammana nak cakap ? Ok , bayangkan kita menonton dua filem dari gendre yang berbeza. Contohnya mula-mula kita tengok kisah cinta lepas tu filem aksi pulak. Mula-mula tengok My Best friend Wedding, lepas tu tengok pulak Star Wars , macam tu la perbezaannya. Hmmm...Star wars tu filem aksi ke ?  Mama nak cakap tentang perbezaan je ok...tak tau sangat pasal gendre filem...

Okeh, mari kita back to the future....

Beli tiket dulu. Mama tak ingatla harga tiket, papa ada bagitau mama tapi ya ampun mama tak ingat. Pelupa sangat mama ni sekarang. Nanti bila kayra dah besar dan mama dah jadi semakin pelupa, Kayra mesti selalu ingatkan mama ok ?


Comel gambar ni tapi tang kasut tu tak boleh tahan la. Tolak 5 markah sebab pakai selipar...


Rangka kereta proton. Eh ! Betul ke kereta Proton ni ?


Bayar tiket kat bawah, kita kena panjat tangga untuk tengok pameran.


Ha....inilah pintunya. Tak sabar-sabar nak masuk kita ni....


Tempat ni, bila pandang atas macam kita kat angkasa lepas pulak....


Quote yang kita jumpa terpampang. Mama suka. Ya , kita semua ada impian kan ?


Kayra sedang mencuba aksi penyamaran dan dia berjaya menyembunyikan badannya tapi gagal menyorokkan kepala. Muka adalah pengenalan diri yang paling jelas ye Kayra, selain cap jari dan dna. Misi kamu gagal.


Yang ni Kayra suka bila di ajak papa. Jenis-jenis gegaran gempa bumi.


Apa perasaan kamu bila menunggang basikal dan rangka manusia disebelah kamu ?
                                                      a) takut
                                                      b) Biasa saja
                                                      c) Tanjat boboi

Hehehe...acah je. Yang ini gambaran nak tunjukkan bila kita mengayuh basikal, tulang-temulang kita yang mana yang bergerak. (mama ada masalah membuat ayat penerangan, harap boleh faham). Atau cerita sebaliknya . Pada suatu hari , sedang papa Kayra menunggang basikal, tiba-tiba papa tengok disebelah kirinya, ada hantu skeleton kat sebelah, papa nak takut jugak tapi bila papa terpandangkan tulang rangka kaki hantu tersebut, papa berkata di dalam hatinya "Oh ! Beginilah tulang-tulangku bergerak bila aku mengayuh basikal" . Papa mendapat pengajaran berguna pada hari itu dan amat berterima kasih kepada hantu skeleton itu. Sekian.


Yang ni kalau tak salah mama adalah kuat atau rendahnya bunyi yang sampai ke telinga kita berbanding dengan jarak bunyi yang dilontarkan. Kalau salah tolong betulkan mama ok readers....


Cantik pulak warna banner ni, jadi bergambarlah kita di sini.


i tak kisah kalau marie curie nak marah pun sebab ada orang plagiat nama dia, tapi yang pasti i nak jugak bergambar dengan penyu curie ni.....


Banyak jugak permainan minda yang kayra cuba hari tu....


Tipu lah cermin ni, tapi best jugak bila Kayra nampak lebih tinggi di dalam cermin berbanding alam nyata.


Mirror, mirror of the wall, who is the fairies of them all.... and the cermin say....nobody....nobody,,,hahaha kidding.
Cubaan untuk mengambil gambar sekeluarga tapi gagal dapat gambar yang sempurna sebab mama lupa tutup flash...hahahaha


Kita kat dalam pusat sains tu adalah dalam dua jam kot lepas tu kita keluar la. Dalam perjalanan tu nampak ni. Suhanallah....cantiknya...

Kita cari tempat makan dekat-dekat situ jugak sebab rasanya kita semua dah lapar kan ?  Lepas makan, Papa bawak kita pi Kuala Kedah sekejap tapi kita tak singgah dan turun pun sebab tak ada rancangan pun nak kesana, nak makan laksa pun kita masih kenyang. Patah balik ke Bandar Alor Setar dan mama sempat snap gambar-gambar di bawah ni. Pun sama, kita tak singgah mana-mana, cuma lalu saja dan terus gerak balik ke Nibong Tebal.





Indah sungguh negeri ku. Nanti kita pasti datang lagi....



Mama rasa macam nak nyanyi lagu Hijau Kuning la... nanti mama nyanyi kat Kayra ok....?

Biar jasad jadi kenangan, hijau kuning lambang kemegahan,
Jelapang padi tempat sanjungan, Negeri Kedah Darul Aman....





3 comments:

  1. bestkan kat pusat sains ni, masa yan dalam pantang husband yan slalu bawa nica main2 kat sini tak mo bg kacau baby.

    ReplyDelete
  2. rindunya kat kg halamanku..huhuhu:-(

    ReplyDelete