Wednesday, 23 October 2013

Fisio ke 5




25 September 2013
Hari ni fisio ke lima. mama dah hampir pulih sepenuhnya. maksud mama, gerakan kaki berjalan dah makin laju. Tidak la macam yang lepas, lambat sangat nak gerak. Hari ni ada lah fisio ke lima pada minggu kesepuluh sesudah pembedahan.
Hari ni Kayra ikut sekali tau sebab Teacher suspek Kayra kena chicken pox tapi bila pi jumpa doktor pakar kanak-kanak, katanya kayra ok, tak ada apa-apa. So hari ni hari Kayra tak pi school la. Ke
Hari ni saja Kayra ponteng sebab esok dengan lusa memang sekolah kayra ditutup sekejap sebab ramai sangat kawan kayra kena chicken pox.


Hari ni mama diminta cuba mengayuh. Ok saja, tak ada masalah. Tapi kaki cepat lenguh.



Poyo. Kayra yang tangkap gambar-gambar ni tau.


Tengok tu, nampak jari jemari anakku.


Hehehehe...Makin gemuk ni...


Bukan mama tunjuk kaki kat semua orang k. Tapi mama nak tunjuk dalam latihan pemberat ni, mama dah boleh angkat beban satu kilo. :)


Latihan berjalan


Candid


OK, ini pulak urutan ultrasound. Kayra yang ambik gambar ni. Sebab tu gegar-gegar.



hmmmm....Mama dah boleh jalan. Makin cekap atur langkah.
Tak boleh pun kena boleh la kan...??


Lagipun kan....lagi dua hari kita ada plan kan..... :)

7 comments:

  1. semoga cepat sembuh ida..bila nk blik tepeng..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak zue ada mai Jawi ka hari tu dengar ceramah ustaz Don. Macam kak zue hari tu... Tak balik lagi la kak zue, mak yang mai sini kadang-kadang...

      Delete
  2. As salam kak...sya baru jalani pembedahan achilles tendon repair 4 mggu lepas..baru2 nie dlm 2 3 hr kaki saya rs sengal,hujung kaki smpi ke tendon rs cam "semut2"..pastu kekdg tumit kaki sya n tmpt jahitan luar rs seperti dicucuk2..x selesa..akak de x rs cmtu?..mmg normal klu rs cmtu?..pe yg merisaukan sya tkt benang yg menyambungkn urat tue putus... :( ..

    ReplyDelete
  3. As salam kak...sya baru jalani pembedahan achilles tendon repair 4 mggu lepas..baru2 nie dlm 2 3 hr kaki saya rs sengal,hujung kaki smpi ke tendon rs cam "semut2"..pastu kekdg tumit kaki sya n tmpt jahitan luar rs seperti dicucuk2..x selesa..akak de x rs cmtu?..mmg normal klu rs cmtu?..pe yg merisaukan sya tkt benang yg menyambungkn urat tue putus... :( ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. Zaini ada simen tak kaki tu lepas pembedahan ? Kalau 4 minggu tu kaki masih bersimen kan ? Masa kaki bersimen, saya tak rasa apa-apa kecuali gatal sikit2. Kaki kena gerak tau supaya ada perjalanan darah tapi pastikan jangan kenakan bebanan pada kaki yang kena bedah tu maksudnya jangan la cuba berdiri lagi. Lepas buka simen barulah try. Doktor saya ada bagitau masa kaki bersimen tu, kena gerak-gerakkan hujung jari kaki. InsyaAllah tak ada apa-apa lah tu... speedy recovery dan jangan tension2...

      Delete
    2. Saya punya doc letak bandage yg bl kena air dia akan keras..x simen..itu pun rs brt btol..kaki leh rs cam bengkak..pastu rs sengal..kaki mmg doc x bagi jejak tanah..tkt kita bg beban kat tmpt operation tue..cam sya setiap 3 mggu bru doc akan tkr posisi kaki..bl baca blog akak sal nie bg sya picture tuk next step..nama gaya kene kuat mental bl nak p physio..terima kasih kak..

      Delete
    3. sama la, cuma say tak ingat apa nama benda tu. Sebut simen senang....

      Delete