Tuesday, 26 March 2013

Macam pelancong la pulak....



Kayra tau pasaipa mama buat blog ni ?
Sebab mama nak catatkan kenangan kita di sini. Suatu hari nanti mama nak Kayra baca dan tengok gambar-gambar kita. 



Kita duduk Penang. Walaupun bukan kat pulau sana tapi kita tetap tinggal di Negeri Pulau Pinang. Selalu kita ke pulau sana. Makan nasi kandar, jalan-jalan kat padang kota.
MamaPapa selalu sembang-sembang masa-masa santai kami, dan papa selalu sebut nanti satu hari mesti Kayra bila dah besar akan cakap kat kawan-kawan Kayra yang mamaPapa selalu bawak Kayra jalan-jalan ke Pulau masa kecik-kecik dulu. Macam mamaPapa bercerita pasal masa kecil kami. MamaPapa nak, nanti Kayra akan kenang apa yang kayra pernah lalui. 





23 Mac 2013  Kita naik feri hari tu. Tak pernah rasa jemu naik feri. Sangat nostalgia tau....



Angin kuat menampar-nampar muka. Walaupun cuaca sangat panas sekarang ni tapi bila dapat angin yang macam tu, rasa nyaman je.....



Kita bertiga. Masih bertiga. Tak tau lah bila nak dapat rezeki berempat pulak......



Disebabkan kita nak feeling feeling macam pelancong hari tu, makanya haruslah kita pergi ke tempat tumpuan pelancong yang mesti tidak mesti pergi.  :)



Souvenir yang harus dibawa balik jika datang melawat Penang. Jeruk Madu pak Ali.
Kita pun beli jugak....



Bergambar kat tengah-tengah jalan, ada jugak gambar.



Kat lorong-lorong ada kedai-kedai macam ni. Banyak rupanya. Mama pun tak pernah sampai lagi...



Pelancong mesti makan cendol kat tepi jalan, kita pun makan.....



Beli buah berangan ?  Ya, harus. Walaupun kita tak suka berangan-angan.



Papa-daughter. Love hate Love. Sangat jelous tengok depa bersuap-suapan. Takmau kawan... !!!



Naik jejantas dan berhenti bergambar. Wajib



Masuk dalam KOMTAR. Kat tingkat tiga. Nampak benda ni.



Apa benda panggil benda ni ?  Ada banyak tempat kita jumpa. Apakenama tu ?  Arca karikatur ka ?



Mama pun nak, mana aci....



Dan kamu, bila tak larat nak jalan, cakap saja, papa akan dukung. Mama penat  berjalan, jalan slow la sikit, jangankan nak dukung, siap marah suruh cepat sikit. Diskriminasi betul....



Mama dah tak boleh dukung kamu. Kamu dah sangat berat ok. Eh, tengok tu kat belakang kita, bangunan KOMTAR kan ?



Jauh jugak papa bawak dia begitu. Memang anak papa betul la. Anak bertuah...



Ingat Perak saja ke ada Kuala Kangsar, Penang pun ada tau...



Jumpa lagi kat belakang lorong market.



Dah penat berjalan, kita rasa lapar. Call maksu ajak keluar sekali tapi tak dapat pulak. Jadi kita bertiga sajalah nampaknya makan-makan.



Ini kat Padang Brown. makan cucuk-cucuk. Sedap. Berpeluh-peluh mama makan. Kita bertiga makan dalam 20 cucuk kot, papa tambah lagi dengan sate. Serius cakap, sate tu memang sedap. Mama lupa mama makin gemuk. :)



Pi Tanjung Tokong main kat playground sekejap. Sebab kesian Kayra, asyik-asyik berjalan kat tempat orang dewasa saja.



Papa-daughter time again



Buai laju-laju....




Dalam satu jam kat situ main-main dan kita terus gerak ke tanah besar ikut jambatan pulak. Tapi kita tak terus balik. singgah lagi kat Megamall Perai saja jalan-jalan. Keluar dari situ jam 8.30 tiba-tiba dapat sms maksu tanya kita kat mana sebab tadi tu ribut dan angin kuat. Kita kat dalam shopping complex tak sedar apa.


Well...hari sabtu berlalu jua....


3 comments:

  1. Hai mama ikah...
    ini melancong kat tempat sendiri ni.... :)

    ReplyDelete
  2. kecur liur tengok kedai jeruk tuh..

    bila nak balik kamunting..

    ReplyDelete