Wednesday, 8 June 2011

Kayra ku...


Kayra dah 2 tahun lebih dah umurnya tapi mama  masih hantar dia kat rumah pengasuh. Rasa macam dah cukup besar untuk hantar pi nursery. Teringin jugak nak dia dia cepat-cepat belajar membaca. Tapi papa cakap, tunggu kayra 3 tahun baru kita hantar pergi nursery. Kayra cakap pun tak pandai lagi katanya. Risau jugak bila dengar macam-macam berita pasal kanak-kanak kat nursery ni.


Yang paling mama teringin tengok, kayra berkawan. Sekarang ni kayra tak pandai sangat berkawan. Asyik nak menang saja. Maklumla anak sorang. Tak payah nak share apa-apa dengan orang lain. Bila bergaul dengan kanak-kanak lain kayra nampak macam nak conquer tapi kalau kalah cepat-cepat nak mintak tolong mama. Tak independent.


Kayra suka menyanyi sekarang. Akibat hari-hari tengok kartun dan dengar nursery rhythm. Tapi tak faham butir. Kalau twinkle twinkle little star tu tau la. Tapi tu je la ayat yang boleh dia sebut penuh.


Takpa, tak lama lagi mama papa hantar kayra pergi nursery. Mama harap kayra akan cepat belajar lepas ni. Seronok tengok anak orang lain kecik-kecik dah pandai baca. Buku kayra pun dah banyak. Buku cerita macam-macam dah. Sekarang kayra tak boleh sentuh lagi. Tak sabar nak suruh kayra baca buku cerita kat mama.

1 comment:

  1. ida.....takper blaja skit-skit....mea pantang jumpa kawan lupa mak ayah dia.....comel la kayra nih...

    ReplyDelete